Grenzen aangeven. Een universeel lastig thema. Als jongere kan dit extra lastig zijn, zeker als iemand in jouw ogen ‘sterker’, ouder of vaak vooral luider, is. Je dimt jouw licht omdat die ander zijn licht harder lijkt te schijnen. Dat is niet waar. Jouw licht schijnt net zo fel. Jij mag ook jezelf uitdrukken met al jouw mooie talenten.

Het nadeel van die lichtdimmer, is dat je geen grenzen meer aan geeft. Je laat de ander bepalen en verliest daardoor vaak regie. Zonde, want die ander heeft vaak helemaal niet door wat hij of zij doet. Je kunt aan de ander vragen dit te veranderen. Maar lost dat het dan op als je hier weer tegen aan loopt met een ander persoon? Jij mag je grenzen aan geven. Dit lijkt heel eng, maar oefening baart kunst.

Geloof me, ik weet hoe het voelt. Elke keer weer die grenzen over, je daarna verdrietig en moe voelen.

Regelmatig oefenen met bv een coach, kan je helpen die grenzen te voelen en duidelijk af te bakenen. Zodat je je niet meer zo hoeft te voelen.

Categorieën: Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *