Het klinkt zo simpel. Wie ben ik? Ja natuurlijk weet ik wie ik ben, duh. Ik ben Jantje en ik hou van wandelen.

En natuurlijk is dat deel van jou. Maar weten wie je bent, gaat niet alleen maar over waar jij goed in bent. Als je bijvoorbeeld heel goed kunt luisteren naar andere mensen, kan dat een talent zijn. Maar, wil je ook wat met dat talent? Kost het je energie of geeft het je energie?

Hoe weet je dan wat of wie er bij je hoort?

Wat er bij je hoort, gaat niet altijd alleen over wat je graag doet. Het kan ook gaan over andere mensen. Misschien herken je het wel. Je gaat telkens door met een vriendschap, terwijl je eigenlijk ook wel twijfelt of die vriendschap goed is voor je. Het kost je ook energie, maar het levert je ook veel op. Ga je er dan wel of niet mee door? Daar kun je heel lang over nadenken. En nadenken. En nadenken. En je raakt steeds verder van je gevoel af waarmee je op die ‘denk-reis’ ging. Gevoelige mensen lopen hier vaak tegen aan. Als je jong bent, kan het echt nog veel meer zoeken zijn naar wie of wat er bij jou past. Welke mensen, welke ervaringen, hobby’s, werk, studie enzovoorts.

Dus, lieve lezer, wie ben jij? Een kleine aanwijzing; dat wat vanzelf gaat en je geen moeite kost, hoort vaak bij je. Omdat het moeiteloos en als vanzelf op je af is gekomen. Mits je in contact bent met je gevoel en wie je bent. Soms moet je dit eerst actief op gaan zoeken en testen om zeker te weten wat er bij jou hoort en wat niet. En wie er bij jou hoort en wie niet.

Anke in de PrikkelPub podcast over wat zij hoopt voor HSP’s

Toetsen

Een manier om erachter te komen wie en wat er echt bij jou horen, is toetsen. Toets wat er voor je werkt en ga uit van het uitgangspunt ‘waar word ik blij van?’ In de nieuwste PrikkelPub podcast heb ik het met Anke Weber Smit over het toetsen van je intuïtie.

Zij geeft een mooi voorbeeld van de overtuiging dat hoogsensitieve mensen geen koffie zouden kunnen drinken. Zij vond het lekker en wilde het graag drinken. Dus ging ze toetsen of, hoeveel en wanneer zij dit kon drinken. Of niet. Wat kwam er uit? Ze kan koffie drinken tot 12 uur ‘s middags en daarna niet meer, want dan slaapt ze niet.

Weten wat er bij je past, begint allemaal met weten wie je bent. En weten wie je bent, begint met voelen en dan op je intuïtie durven te vertrouwen. – Anke Weber Smit

Je beluistert de podcast aflevering hier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *