Ik heb het maar de hele tijd over prikkels, maar laatst vroeg iemand me wat prikkels nu eigenlijk zijn en waarom ik er zo veel over praat?

Bewustzijn en genieten

Nou, dat laatste omdat iedereen er mee te maken heeft! Heel veel mensen hebben niet door wat prikkels zijn en een grote groep heeft er alleen maar last van. Maar weet niet altijd dat het door prikkels komt of welke prikkels hen (ongemerkt) beïnvloeden. Ikzelf was daar er absoluut een van! Bewust-zijn is dus super belangrijk in mijn ogen én niet vergeten te genieten van prikkels ook 😉 Als we iets hebben ervaren in corona tijd is het misschien wel de behoefte aan prikkels!

Beïnvloeding door prikkels

Die groep die beïnvloed wordt door prikkels is enorm divers, zo ontdekte ik de laatste paar jaren in mijn praktijk…jongeren met chronische aandoeningen en ziektes. Jongeren met labels als hooggevoelig, AD(H)D, autisme. Jongeren met een verstandelijke beperking. Jongeren met hersenletsel. Psychische aandoeningen. Misschien eigenlijk wel alle jongeren (en volwassenen) die leven en opgroeien in een wereld vol prikkels?

Of je nu positief of negatief beïnvloed wordt door prikkels. Het woord ‘beïnvloeding’ kan aangeven dat je onbewust de regie uit handen hebt gegeven over wat er bij je binnen komt aan prikkels. En dat kan ervoor zorgen dat je veel last hebt van vermoeidheid, heftige emoties of op een andere manier uit balans bent geraakt. Genieten van prikkels is dan helemaal iets dat ver weg is. En veel jongeren kiezen dan voor ofwel vermijding óf er vol in duiken en dan achteraf doodmoe zijn…

Prikkels

Binnen en buiten jou

En wat zijn nu precies prikkels?

Over het algemeen kun je zeggen dat prikkels te ervaren zijn. Dat ligt voor een deel buiten je en voor een deel binnen je.

Buiten je wil zeggen; alles om je heen. Anderen kunnen dit ook ervaren. Bijvoorbeeld een geluid of geur.

-Prikkels binnen in je is dat wat alleen jij zelf kunt ervaren en anderen niet. (sidenote; iedereen ervaart prikkels natuurlijk anders dus of je ze ooit hetzelfde voelt is maar de vraag)

De drie belevingsgebieden. Gedachten en beelden. Emoties. Zintuigen en dingen die je in je lichaam kunt voelen.

Belevingsgebieden

Ik maak een onderscheid tussen binnen en buiten jou. Binnen jou ontstaan er bijvoorbeeld gedachten en beelden. Zeker als je een beelddenker bent, kun je zo dingen voor je zien in plaatjes. Die gedachten en beelden kunnen gaan over de toekomst, het verleden, andere mensen maar ook over dit moment (het nu). Die interne prikkel is binnen in jou. Vaak veroorzaken die gedachten, een of meerdere emoties. Dat gaat soms bliksemsnel. Zo snel dat je de gedachte niet eens hebt gehoord, maar wel ineens een rotgevoel hebt.

En hoe ervaar je die emotionele prikkel? In je lichaam. Buikpijn of een gevoel van druk op je hartstreek is een veelgehoord iets. Zo kun je je misschien voorstellen dat een nare gedachte of veel piekeren, je ook veel overprikkeling op kan leveren. Andersom kunnen fijne gedachten ook een hele fijne prikkel zijn. Bijvoorbeeld als je nu denkt aan een leuke herinnering of een leuk uitje met een vriend of vriendin morgen.

Buiten

Dan heb je nog de prikkel van buitenaf. Dit is vaak waar we het meeste over horen. Hier hebben we vaker (bewust) last van. En we kunnen er ook vaker bewust van genieten! Dit zijn vaak geluiden (harde muziek of pratende mensen), warmte tijdens een hittegolf en vaak is een geur ook een prikkel die wordt ervaren van buitenaf (een bruisbal bijvoorbeeld). Hoewel je geuren ook kunt ervaren alsof ze ‘binnen’ je zijn.

Keuze

Pas als je je bewust wordt van de prikkels die invloed op je kunnen hebben, kun je er keuzes in maken. Veel jongeren zetten het voor zichzelf op papier bijvoorbeeld. Maar wat doe je er vervolgens mee? Kies je voor vermijding van heftige prikkels? Het leven kan helaas niet prikkelvrij worden..

Wat nou als je een stap terug doet en kijkt naar wat prikkels met je doen? Zonder ze te vermijden of er juist vol in te duiken en dan achteraf kapot te zijn? Wat als je jezelf vooraf kunt beschermen tegen prikkels?

Hoe kun jij hier zelf regie over terug nemen?

Je vindt op mijn Instagram stap 1 van de Binnenwereld-Buitenwereld oefening zodat jij aan de slag kunt met die eigen keuze. Verder aan de slag hiermee? Neem vooral contact met me op, dan kan ik je er mee over vertellen.

Categorieën: Geen categorie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *