Misschien voel je je regelmatig overweldigd door de wereld. Alsof jij een bootje bent op een wilde zee en die zee bepaalt hoe jij je voelt.

Prikkels zoals knipperende lampen, de geur als je langs een parfumerie loopt, of luid pratende mensen bijvoorbeeld, vragen al je aandacht en kosten je energie. Je ervaart vooral last van externe prikkels. Maar ook interne prikkels, lichamelijke sensaties/emoties/gedachten, kunnen lastig zijn Eindeloos malen als je eigenlijk wilt slapen, bijvoorbeeld.

Prikkels

Positieve prikkels voelen prettiger, zoals een verliefdheid of je favoriete gerecht of mooie gevoelige muziek. Je kunt er helemaal in op gaan. Maar je er ook in verliezen. Het blijven prikkels. Je bent dan niet meer bij jezelf, maar als het ware uit je eigen huis gegaan. En daarna mag je alle rotzooi weer opruimen. Je bent doodmoe, er is een piep in je oren, altijd maar buikpijn. Je voelt je emotioneel. Het enige wat je nog kunt doen is je terugtrekken in bed, deken over je hoofd en bijslapen. Na een paar dagen trek je weer bij. Die ‘verloren tijd’ is zonde. Of je probeert het te negeren en net als ‘de rest’ te doen.

Op lange termijn ervaar je soms zelfs depressieve of angstige gevoelens, een burn out/stressklachten. Vervolgens ga je naar de psycholoog en die zegt bijvoorbeeld dat je een depressie hebt…

De last van prikkels die binnen komen, blijft echter vaak bestaan en zal steeds weer terug komen. Je blijft tegen dezelfde dingen aan lopen en gaat over je grenzen heen, met alle gevolgen van dien.Β Β 

Dit was het uitgangspunt voor mijn zoektocht toen ik 18 jaar was. Na het labeltje ‘borderline’, ging ik verder zoeken. Ik bleek hoogsensitief te zijn. Heel fijn om te weten en tegelijk kon ik er niet veel mee, met dit labeltje. Ik ontmoette daarna veel jongeren en zij vertelden me last te hebben van veel dezelfde dingen. Overprikkeld, grenzen slecht aan kunnen geven, een overvol hoofd, dwanggedrag, geen keuzes kunnen maken, doodmoe zijn, emotioneel. Het zijn maar enkele voorbeelden van wat prikkels met je kunnen doen. Het voelt misschien alsof de wereld jou overweldigt? Heb jij eigenlijk wel een keuze?Β 

Voor wie?

Als je je herkent in bovenstaande klachten, kan individuele begeleiding iets voor jou zijn. Of je nu wel of niet een label hebt, want f*ck labels, right?! Ik werk vooral met jongeren en jongvolwassenen tussen ongeveer 15 en 30 jaar. Komt niet zo nauw πŸ˜‰ Dus neem vooral contact op als je meer informatie wil.Β 

En dan?

Als je besloten hebt dat het iets voor jou kan zijn, neem je contact op. We plannen dan een gratis kennismakingsgesprek in waar we beide kunnen kijken of het klikt.

Wil je verder? Dan volgt een intakegesprek kunnen we aan de slag! De begeleiding vindt plaats in een korte periode waarin je aan de slag gaat met jouw doelen. Geen eindeloos gepraat of moeilijk gedoe of een dure cursus dus. We kijken na 5 afspraken of je verder wilt. Het is ook mogelijk een Skype traject te doen, als je bijvoorbeeld niet kunt of wilt reizen.

We maken tijdens de intake samen een plan van aanpak. Ik werk met diverse oefeningen, waaronder de Binnenwereld-Buitenwereld oefening uit de Eszenzz HSP Begeleiders leergang. Die zorgt dat je in ‘je eigen huis’ blijft en niet met de prikkels het raam uit vliegt.Β 

Ook kan ik je helpen bij agenda planning, effectief communiceren of Persoonlijke Toekomstplanning. Het samen oefenen voelt voor veel mensen als een soort oefenzwembad voor het echte leven. Uiteindelijk is dat oefenen belangrijk want je wil het ook toe kunnen passen. Je wilt dat er wat verandert.

De eclectische therapie is onder andere gebaseerd op theorie uit de Hypnotherapie, Eclectische Psychotherapie, Boeddhistische Psychologie en Advaita Vedanta.

“Er ontstaat in de sessies en door het oefenen méér creativiteit, meer sensitiviteit, meer kracht en energie doordat je er meer bent in plaats van je af te sluiten of te vluchten van de prikkels.”

P.S. 10 ervaringen:

  1. We noemen het leergang en geen therapie omdat het geen praatsessies zijn, maar praktische oefeningen in het moment.
  2. Geen gedragsverandering. Ik richt me op wie je van nature bent i.p.v ‘normaal’ zijn/doen.
  3. Alles wat nu zwaar of hopeloos voelt, gaat niet meer zo voelen.
  4. Je gaat weer toekomst zien.
  5. Je kunt meer in het moment zijn en de controle los laten.
  6. Je gaat van piekerhoofd naar rust in je hoofd.
  7. Je gaat je minder aantrekken van wat anderen zeggen.
  8. Je leert omgaan met emoties, prikkels en andere mensen uit ‘de buitenwereld’.
  9. Je gaat grenzen aan kunnen geven en ‘nee’ zeggen.
  10. Meer zelfzorg en zelfliefde.